slideshow

Блог

Актуелности

11 сеп 2015
Вести

Нови ISO 9001 биће објављен 23. септембра 2015. године у 10 сати

Најновије издање ISO 9001, стандарда који представља предводника међу ISO стандардима из области система менаџмента квалитетом, налази се пред објављивањем. Тиме је завршен трогодишњи рад стручњака из готово 95 земаља учесница и посматрача на његовој ревизији, чији је циљ да омогући да  стандард одговори савременим потребама.  

 

Са преко 1 100 000 годишње додељених сертификата, ISO 9001 помаже компанијама да докажу своијм клијентима да су производи које им нуде конзистентно доброг квалитета. Такође, ISO 9001 може се применити као средство за модернизацију процеса компанија, као и за постизање веће ефикасности у ономе што раде. Вршилац дужности генералног секретара KevinMcKinleyобјашњава: „ISO 9001 омогућава компанијама да се прилагоде светском тржишту које се константно мења. То повећава способност компаније да задовољи захтеве својих клијената и обезбеди кохерентну основу за развој и одрживи успех.”

Издање стандарда из 2015. године садржи важне промене, које Nigel Croft, председник ISO поткомитета који је донео и ревидирао овај стандард, објашњава као „развојне пре него револуционарне”. „Уводимо чврсто ISO 9001 у двадесет први век. Претходне верзије ISO 9001 су биле прилично круте и наредбодавне, пуне бројних захтева за документованим процедурама и записима. У издањима стандарда из 2000. и 2008. године више смо се фокусирали на управљање процесима, а мање на њихово документовање.

„Сада смо отишли корак даље и ISO 9001:2015 је у много мањој мери строг и захтеван у односу на своје претходне верзије, са фокусом на перформансе. Постигли смо то комбиновањем процесног приступа са размишљањем које се базира на процени ризика и применом методологије „планирајте–урадите–проверите–делујте” (PDCA дијаграм) на свим нивоима у једној компанији.”   

„Узимајући у обзир чињеницу да модерне компаније имају више успостављених система менаџмента, верзија стандарда из 2015. године осмишљена је тако да се лако може интегрисати са другим системима менаџмента. Ново издање такође обезбеђује солидну основу за секторске стандарде (аутомобилске, ваздухопловне, медицинске итд.), али уважава и потребе законодавних тела.”

А када дугоочекивани стандард буде заживео, Kevin McKinley закључује: „Свет се променио и било је неопходно да ревизија овог стандарда одражава ту промену. Технологија чини да се увећавају захтеви и очекивања клијената и компанија. Препреке трговини се умањују нижим царинама, али и применом стратешких инструмената као што су међународни стандарди. Сведоци смо постојања пораста сложенијих глобалних ланаца снабдевања који захтевају интегрисано деловање. Дакле, компаније морају пословати на нови начин и наши стандарди за системе менаџмента морају одржати корак са тим очекивањима. Уверен сам да ће им издање ISO9001:2015 свакако помоћи да то постигну.   

ISO 9001:2015 повлачи и замењује сва претходна издања и сертификациона тела имају рок од три године да ускладе сертификате са новом верзијом стандарда.

ISO 9000, којим се утврђују појмови и језик у читавој серији стандарда ISO 9000, такође је ревидиран и најновије издање је доступно.

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux