Блог

Актуелности

30 дец 2015
Вести

Могу ли српски грађевинари да замене Турке у Русији

Русија је ударила брану турским грађевинским радницима. То отвара велику рупу у грађевинском сектору највеће земље на свету, који многи желе да попуне. Могу ли српске грађевинске компаније да замене Турке, питање је које интересује не само оне наше фирме које су на том тржишту, већ и оне грађевинаре који у Русији желе да потраже своју шансу.

 

 

Да би откинули своје парче колача, српским грађевинарима је већ сада потребна помоћ државе која би требало да затражи на предстојећој седници Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије, који ће средином јануара бити одржана у Београду, да нашим радницима брже издају радне дозволе. То је важно јер ће број свих страних радника у Русији идуће године бити смањен у односу на 2015. за чак 22 одсто. Руска влада је одобрила за 2016. квоту за стране раднике од око 214.000 радних места.

У чему је досад била предност турских компанија у односу на наше? Прво, ми немамо тако велике фирме као што су турске. Њихова предност је и то што имају подршку својих банака. Многе од већих турских компанија су спремне да почну да раде без добијања аванса.

- Осим што имају подршку својих банака, неоспорно је да су водеће турске фирме у Русији финансијски јаче, боље организоване од наших и имају више своје технике. Осим тога, на тендерима не обарају једни другима цене. Што се тиче радника, и Турци као и наше фирме користе углавном радну снагу из централне Азије и из бивших совјетских република - објашњава Сашко Ђорђевић, грађевински инжењер из Ниша, који годинама ради у турским компанијама у Москви. Он тврди да, ако се компаније чији су власници Срби боље не организују, ширење на руском тржишту остаће само неостварени сан.

Један од наших најугледнијих грађевинара у Русији, др Десимир Међовић, који је са својом компанијом "Соут брук" направио седам хотела у Сочију, каже да су наши мајстори и даље бољи од Турака у завршним радовима.

- Објективни је проблем што су Турци и досад добијали послове, јер су имали ниже цене од нас. Сада кад је рубља значајно девалвирала, инвеститори настоје да објективно смање вредност грађевинских радова. У време пливајућег курса рубље врло је ризично потписивати уговоре у домаћој валути, јер се у једном тренутку код нове девалвације може све изгубити и доћи у тешку финансијску ситуацију - објашњава Међовић.

За време последњег боравка у Москви, српски премијер Александар Вучић је прецизирао да ће Србија подржати оне грађевинске фирме у Русији које запошљавају најмање 50 одсто српских радника. Осим тога, рекао је да они Срби који су власници офшор грађевинских компанија које нису досад објективно давале никакав новац Србији не могу да рачунају на лобирање и подршку државе.

Српски грађевинар са дугогодишњим искуством у Русији, инжењер Милун Мишковић, каже да би било јако добро да се Срби припреме за заједнички наступ ако буду учествовали на тендерима за развој града поред космодрома "Источни".

- Добијено поверење се не сме изневерити. Због тога би морали да се озбиљно организују, од одабира радника па до организације градилишта. Не сме се дозволити да мешетари радном снагом шаљу као грађевинаре људе који немају појма о том послу. Нажалост, таквих случајева је било доста у Сочију, па је наша амбасада у Москви морала да интервенише више пута - каже Милун Мишковић. 


КОСМОДРОМ "ИСТОЧНИ" ВЕЛИКА ШАНСА

НА седницу Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије, одмах после празника, у Београд стиже потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин, који је предложио да српски грађевинари учествују у градњи објеката у граду где би живели запослени на космодрому "Источни", као и њихове породице. Тај град ће имати више од 30.000 становника. Биће то прилика да се још једном поразговара о тој идеји, а да се затим направи реална анализа које то наше компаније заиста могу да учествују у тим пословима.

 

Извор: Новости

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Привредна комора Грађевинске индустрије Србије

   Булевар Пеке Дапчевића бб
        (Кумодрашка 257)
       11000 Београд, Србија

   +381 (11) 2472 819

   komora@gradjevinskakomora.rs

×

Привредна Комора Грађевинске Индустрије Србије као институција која се бави сталним промовисањем потенцијала  и артикулацијом аутентичних интереса Грађевинске привреде Србије, формира базу података привредних друштава чија је претежна делатност везана  за реализацији грађевинских пројеката и с тим у вези упућује:

 

 Ј А В Н И  П О З И В

 

свим привредним друштвима, извођачима грађевинских, занатско - завршних, инсталатерских,  радова везаних за опремање објеката као и произвођаче грађевинских материјала, која су заинтересована за заједнички наступ на домаћем и ИНО тржишту, да своје податке доставе ПКГИС и то:

 

  • назив и адресу привредног друштва

  • матични број,

  • ПИБ,

  • делатност,

  • власничку  структуру,

  • број и структуру запослених,

  • референц  листу,

  • листу опреме,

  • e-пошту и контакт телефон.

 

Тражене податке доставити на адресу:

Привредна комора грађевинске индустрије Србије,
Кумодрашка 257, 11 000 Београд

или на е-пошту: komora@gradjevinskakomora.rs

×

Energoprojekt Sunnyville

 U neposrednoj blizini grada, a dovoljno daleko od buke i dinamičnog saobraćaja, blizu Dunava, sa božanstvenim pogledom na reku, nalazi se naselje Energoprojekt Sunnyville. Energoprojekt Sunnyville je moderan, urbani kompleks namenjen svima koji žele mirno mesto za život i zdravije okruženje. Sa ukupno 215 stanova, lokalima i podzemnim garažama, kompleks je izgrađen po najvišim urbanističkim i arhitektonskim standardima. Nalazi na 1,5 km od Ada Huje i 6 km od centra grada, dok je od Big Shopping Centar udaljen svega 2 km. U okviru kompleksa predviđeni su kafe-restorani, prodavnice i ostali uslužni sadržaji.

Konceptom zelene gradnje garantuje se dugotrajnost i visok standard življenja, koji podrazumeva malu potrošnju energije, funkcionalnost i fleksibilnost prostora i dobre uslove za život. Primenom kvalitetnih građevinskih materijala i sendvič fasadnih zidova sa kamenom vunom obezbeđena je izuzetna termička i zvučna izolacija čime je i postignut energetski razred B.

Objekti su male spratnosti, okruženi bogatim zelenilom, sa izuzetnim parternim uređenjem i komfornim prilazima garažama.

Moderna organizacija stanova daje mogućnost za savremena enterijerska rešenja. Svi stanovi su sa terasama dok stanovi u prizemlju imaju travnate bašte. Zastupljene su različite strukture stanova, od garsonjera do petosobnih stanova, u rasponu od 28 m2 do 170 m2.

Objekti sa kvalitetnim završnim obradama, opremljeni su savremenim instalacijama, telekomunikacionim i protivpožarnim sistemima.

Projekat je realizovala kompanija Energoprojekt čije ime je već 67 godina sinonim za kvalitet i pouzdanost.

Детаљније