Одштампајте ову страницу
Реконструкција железничке саобраћајнице између Београда и Сарајева
05 нов 2015
Вести

Реконструкција железничке саобраћајнице између Београда и Сарајева

РЕКОНСТРУКЦИЈА пруге између Београда и Сарајева један је од пројеката који повезује земље западног Балкана и за који и Србија и БиХ сматрају да га треба реализовати што пре. Ова саобраћајница је део мреже јавних железничких пруга БиХ, на деоници од Зворника преко Тузле до Добоја, дужине око 100 километара, као и део мреже јавних железничких пруга Републике Србије на деоници Рума-Шабац-Лозница-Брасина-граница БиХ, дужине 108 км. Данас на овој прузи возови саобраћају брзинама од 20 до 60 километара на час, а предвиђено је да би се после обнове, брзина удвостручила.

 

У Министарству грађевине и саобраћаја напомињу да се модернизација пруге од Руме преко Шапца до границе са Босном, разматра у две варијанте у зависности да ли ће бити обновљена за дизел или прилагођена за електро вучу.

- У оба случаја неопходно је урадити комплетну пројектну документацију. Процењене инвестиционе вредности су 32 милиона евра за дизел, односно 120 милиона евра за електровучу на прузи - објашњавају у Министарству. - У првој варијанти била би неопходна реконструкција делова пруге на којима још нису уграђене шине С-49, за брзине до 120 километара на сат. То су деонице Петловача - Лешница, станица Лозница, пруга Лозница - Горња Ковиљача, Брасина - Доња Борина и распутница Доња Борина - Мали Зворник.

За електровучу је, како наводе у Министарству саобраћаја, неопходна реконструкција пружних и станичних колосека на целој дужини пруге од Руме до границе са БиХ, у дужини од 108 километара. Она би била прилагођена брзинама до 120 километара на сат, и то уградњом нових шина УИЦ-60 на бетонским праговима и у туцанику, изградњом нових електронских сигнално-сигурносних и телекомуникационих уређаја са центрима телекоманде у Лозници и Шапцу. Подразумевала би и изградњу стабилних постројења електричне вуче на целој дужини пруге и реконструкцију путних прелаза.

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux