slideshow

Блог

Актуелности

13 дец 2015
Вести

Све муке српских путара

Измене и допуне Закона о јавним набавкама усвојене у августу не примењују се у потпуности, што наноси штету домаћој привреди и радницима, заједничка је оцена удружења послодаваца путне привреде "Путар", српског друштва за путеве "Виа вита" и путарских синдиката.

Изградњу путева добијају стране фирме, које запошљавају своје раднике, српски подизвођачи не примају плате редовно, а држава губи на порезима. На округлом столу о новим изменама Закона о јавним набавкама, наведено је шта треба променити и затражено да се усвоји Директива Европске уније 2014/24, у којој стоји да финансијски најнижа понуда - није и најбоља. 

Путарске фирме траже да се у закону дефинише шта је "економски најповољнија понуда", јер често најјефтиније понуде буду најнижег квалитета.

Да би домаћи грађевинци добили посао тражи се да имају остварен одређени пословни приход, а тај такозвани финансијски капацитет онемогућава им да учествују у пословима вреднијим од 500 милиона динара.

"Што је инвестиција већа овај услов ће све теже и теже испунити домаћа предузећа. Што је инвестиција већа смањује се могућност учешћа домаћих предузећа у јавним набавкама, а потребно је, у циљу пораста привреде, омогућити рад домаћим предузећима", каже Марија Јоковић из Уније послодаваца путне привреде "Путар".

Путна предузећа траже и да се ограниче условљавања наручиоца послова који се финансирају из буџета, као што је, на пример, да фирма мора да користи машине одређених карактеристика.

Када се, пак, новац добија од међународних институција, проблем је што се онда уместо српског Закона о јавним набавкама, примењују прописи ЕУ. Међутим, и тада је могуће договорити се са страним инвеститорима да се примењује српски закон.

"На тај начин опет српске фирме имају шансу да добију посао. У супротном као што знате на Коридору 10, из све три банке кредит се реализује из 1,5 милиарди евра а да ни једна српска компанија није добила посао", каже Биљана Вуксановић из Српског друштва за путеве "Виа вита".

Синдикати траже да се у Закон уведе и обавеза да јавне радове не изводе несавесни послодавци.

"Да се предузећима која не поштују раднике, односно која не исплаћују зараде, порезе, доприносе, све оно што припада, једноставно не додељују послови, или ако се у процесу градње или одржавања путева испостави да они то не раде, да им се не одобравају више послови", истиче Соња Вукановић из Самосталног синдиката путара Србије.

Нису само измене закона довољне за побољшање. Белгијско искуство говори да новац треба да буде уложен у квалитетне и дугорочно значајне пројекте, уз услов да радници примају плате, имају здравствено и социјално осигурање и безбедне услове рада.

"Веома је важно да имамо добру контролу и провере надлежних служби да би се избегле злоупотребе и преваре", каже Вернер Буелен из Европске федерације радника грађевинарства и дрвета.

Са бољом контролом јавних набавки повећала би се и конкурентност и могућност да више предузећа добије посао. Претходне измене закона нису прошле јавну расправу, те је неопходно да усклађивањем са европским прописима Закон о јавним набавкама усвоји решења која тражи домаћа привреда.

Извор: РТС

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux