slideshow

Блог

Актуелности

08 дец 2015
Вести

Скоро четвртина радника на градилиштима ради "на црно"

У контролама коjе jе Инспекциjа рада обавила на градилиштима у Србиjи, од 1.182 затечена радника, њих 273 (23 одсто) jе ангажовано "на црно“, jер послодавци са њима нису закључили уговор о раду, нити су их приjавили на обавезно социjално осигурање.

Kако се наводи у саопштењу Mинистарства за рад, контролама су била обухваћена 274 послодавца, а на основу утврђеног стања инспектори су донели решења о отклањању неправилности и наложили послодавцима заснивање радног односа са радницима ангажованим "на црно“. 

На поjединим градилиштима на Златибору, Kопаонику, Београду, Чачку и Нишу више од 150 радника jе побегло у тренутку доласка инспекциjе, а на jедном градилишту jе чак спречен улазак инспектора.

Због утврђених прекршаjа инспектори су поднели 45 захтева за покретање прекршаjног поступка у области радних односа и 20 захтева у области безбедности и здравља на раду. 

Због прекршаjа за коjе jе прописана новчана казна у фиксном износу, инспектори су издали 38 прекршаjних налога.

Због утврђених неправилности инспекциjа jе донела и 39 решења са налозима за отклањање утврђених недостатака у области безбедности и здравља на раду, као и осам решења о забрани рада на радном месту због неоспособљености запослених за безбедан и здрав рад.

Инспектори рада су донели и 65 решења коjима jе послодавцима наложено да са ангажованим радницима заснуjу радни однос, утврде одмор у току рада и недељни распоред.

Приликом надзора на градилиштима откривено jе и девет нерегистрованих субjеката, у коjима jе затечено десет неприjављених радника.

Инспектори су донели девет решења коjима су им наложили да одмах покрену поступак за упис у одговараjући регистар и забранили даље обављање делатности до испуњења за то прописаних услова.

Инспекциjа ће контролисати извршење донетих решења и ако се утврди да нерегистровани субjекти нису поступили по решењу, већ су наставили са нерегистрованим радом, против њих ће бити поднет захтев за покретање прекршаjног поступка.

Имаjући у виду броj затечених неприjављених радника, као и масовно бежање радника са градилишта, инспекциjа ће поновити надзоре на градилиштима уз асистенциjу полициjе, наводи се у саопштењу министарства.

Избор: Танјуг

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux