Блог

Актуелности

03 дец 2015
Вести

Нема калдрму ко да стави

Градска комунална предузећа муку муче са стручним кадровима, а клупе у грађевинској школи полупразне. Свршени студенти долазе да се преквалификују и оду у иностранство.

 

У протеклој деценији "Београд пут" готово је остао без радника који би радили на замени калдрме и коцки, цела престоница спала је на два мајстора који су у позним годинама, па су у сагласности са градом одлучили да стипендирају десеторо ученика који ће се обучити за овај посао. Ипак, ни стипендије, ни могућност брзог запослења, нису повећали интересовање за упис у Грађевинску школу.

 

Према речима Драгане Радовановић, директорке ове образовне установе, родитељи су кривци што све мање ученика жели да се школује за неко од занимања из грађевинске струке. Тако је у јуну уписан само један водоинсталатер у Србији, а слична је ситуација и са столарима, зидарима, аутомеханичарима...

- За многе родитеље је срамота да им деца науче неки грађевински занат. Већина мајстора је старости од 45 до 50 година, па неће имати ко да их наследи - објашњава Радовановићева. - Тако се као зидари, армирачи, водоинсталатери појављују приучени мајстори. Међутим, постоји и друга страна медаље.

- Иако је интересовање ђака за упис у нашу школу мало, сваке године нам долазе дипломци са факултета који хоће да се преквалификују, јер са факултетском дипломом не могу да нађу посао. После тога одлазе у иностранство - каже директорка Радовановић.

Директорка се нада да ће број ученика који ће добијати стипендије од градских комуналних предузећа бити све већи.

 

Извор: Новости

 

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Привредна комора Грађевинске индустрије Србије

   Булевар Пеке Дапчевића бб
        (Кумодрашка 257)
       11000 Београд, Србија

   +381 (11) 2472 819

   komora@gradjevinskakomora.rs

×

Привредна Комора Грађевинске Индустрије Србије као институција која се бави сталним промовисањем потенцијала  и артикулацијом аутентичних интереса Грађевинске привреде Србије, формира базу података привредних друштава чија је претежна делатност везана  за реализацији грађевинских пројеката и с тим у вези упућује:

 

 Ј А В Н И  П О З И В

 

свим привредним друштвима, извођачима грађевинских, занатско - завршних, инсталатерских,  радова везаних за опремање објеката као и произвођаче грађевинских материјала, која су заинтересована за заједнички наступ на домаћем и ИНО тржишту, да своје податке доставе ПКГИС и то:

 

  • назив и адресу привредног друштва

  • матични број,

  • ПИБ,

  • делатност,

  • власничку  структуру,

  • број и структуру запослених,

  • референц  листу,

  • листу опреме,

  • e-пошту и контакт телефон.

 

Тражене податке доставити на адресу:

Привредна комора грађевинске индустрије Србије,
Кумодрашка 257, 11 000 Београд

или на е-пошту: komora@gradjevinskakomora.rs

×

Energoprojekt Sunnyville

 U neposrednoj blizini grada, a dovoljno daleko od buke i dinamičnog saobraćaja, blizu Dunava, sa božanstvenim pogledom na reku, nalazi se naselje Energoprojekt Sunnyville. Energoprojekt Sunnyville je moderan, urbani kompleks namenjen svima koji žele mirno mesto za život i zdravije okruženje. Sa ukupno 215 stanova, lokalima i podzemnim garažama, kompleks je izgrađen po najvišim urbanističkim i arhitektonskim standardima. Nalazi na 1,5 km od Ada Huje i 6 km od centra grada, dok je od Big Shopping Centar udaljen svega 2 km. U okviru kompleksa predviđeni su kafe-restorani, prodavnice i ostali uslužni sadržaji.

Konceptom zelene gradnje garantuje se dugotrajnost i visok standard življenja, koji podrazumeva malu potrošnju energije, funkcionalnost i fleksibilnost prostora i dobre uslove za život. Primenom kvalitetnih građevinskih materijala i sendvič fasadnih zidova sa kamenom vunom obezbeđena je izuzetna termička i zvučna izolacija čime je i postignut energetski razred B.

Objekti su male spratnosti, okruženi bogatim zelenilom, sa izuzetnim parternim uređenjem i komfornim prilazima garažama.

Moderna organizacija stanova daje mogućnost za savremena enterijerska rešenja. Svi stanovi su sa terasama dok stanovi u prizemlju imaju travnate bašte. Zastupljene su različite strukture stanova, od garsonjera do petosobnih stanova, u rasponu od 28 m2 do 170 m2.

Objekti sa kvalitetnim završnim obradama, opremljeni su savremenim instalacijama, telekomunikacionim i protivpožarnim sistemima.

Projekat je realizovala kompanija Energoprojekt čije ime je već 67 godina sinonim za kvalitet i pouzdanost.

Детаљније