Блог

Актуелности

12 окт 2015
Догађаји

14. октобар – Светски дан стандарда

 

Почев од 1970. године, сваке године се 14. октобра широм света обележава Светски дан стандарда, а ово је порука коју су ове године тим поводом традиционално упутиле јавности међународне организације ISOIEC и ITU:

 

Замислите свет у којем не можете да користите своју кредитну картицу у било ком банкомату или не можете у свакој продавници да купите сијалицу за своју лампу. Свет у којем не постоје телефонски кодови – позивни бројеви за земље, кодови за земље и валуте или приступ интернету. Како бисте знали из које државе примате позив или позвали некога у било ком делу света? Ако не би постојали стандарди, комуникација међу људима, машинама, деловима и производима била би изузетно отежана.

На пример, графички симболи приказују важне информације на јасан и једноставан начин, без обзира на то којим језиком говоримо или пишемо – било да се ради о упутству за прање и одржавање одеће, знацима за евакуацију у случају опасности или упутству за коришћење електричне опреме. Међутим, када би сви примењивали различите симболе за исту поруку, они не би служили својој сврси.

Технологији су такође потребни стандарди да би се остварила комуникација. Да ли сте се икада запитали како је ваш рачунар повезан са штампачем другог произвођача? Стандарди успостављају заједничка правила и параметре како би производи могли узајамно да функционишу. Стандардизовани формати MPEG и JPEG датотека омогућавају да са породицом и пријатељима размењујете фотографије и видео-записе користећи технологију различитих произвођача.

А сада замислите колико би било тешко наручити производе и њихове делове од међународних испоручилаца уколико не би постојао стандардизовани систем мера. Нисмо ни свесни колико се ознаке „мало”, „средње” и „велико” могу различито тумачити у различитим поднебљима.

Не само да су стандарди корисни у трговини, већ и олакшавају заједнички рад људи широм света.

Међународни стандарди представљају камен из Розете у свету технологије. Они су од суштинског значаја за међусобно функционисање производа, као и за лакшу комуникацију међу људима. Када се стандарди примењују, све једноставно функционише, међутим, уколико се не користе, то се одмах примети. У свету без стандарда, свакодневне активности које узимамо здраво за готово, као што су телефонирање, претраживање на интернету или коришћење кредитне картице на путовању, биле би много компликованије, готово немогуће.

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Привредна комора Грађевинске индустрије Србије

   Булевар Пеке Дапчевића бб
        (Кумодрашка 257)
       11000 Београд, Србија

   +381 (11) 2472 819

   komora@gradjevinskakomora.rs

×

Привредна Комора Грађевинске Индустрије Србије као институција која се бави сталним промовисањем потенцијала  и артикулацијом аутентичних интереса Грађевинске привреде Србије, формира базу података привредних друштава чија је претежна делатност везана  за реализацији грађевинских пројеката и с тим у вези упућује:

 

 Ј А В Н И  П О З И В

 

свим привредним друштвима, извођачима грађевинских, занатско - завршних, инсталатерских,  радова везаних за опремање објеката као и произвођаче грађевинских материјала, која су заинтересована за заједнички наступ на домаћем и ИНО тржишту, да своје податке доставе ПКГИС и то:

 

  • назив и адресу привредног друштва

  • матични број,

  • ПИБ,

  • делатност,

  • власничку  структуру,

  • број и структуру запослених,

  • референц  листу,

  • листу опреме,

  • e-пошту и контакт телефон.

 

Тражене податке доставити на адресу:

Привредна комора грађевинске индустрије Србије,
Кумодрашка 257, 11 000 Београд

или на е-пошту: komora@gradjevinskakomora.rs