slideshow

Блог

Актуелности

28 авг 2015
Вести

ЕУ издваја 600 милиона евра за инфраструктуру на Западном балкану

Европска унија ће издвојити 600 милиона евра за реализацију десет регионалних инфраструктурних пројеката, међу којима су ауто-пут од Ниша до Драча и модернизација железничке пруге између Београда и Будимпеште, договорено је данас на Самиту земаља Западног Балкана одржаном у Бечу.

 

Од 600 милиона евра, колико је договорено за инфраструктурни пакет, 200 милиона ће бити опредељено из помоћи ЕУ за приближавање унији, а преосталих 400 милиона евра од других институција, попут Немачке банке за развој (KfW), Европске инвестиционе банке (EIB) и Европске банке за обнову и развој (EBRD).

На скупу коме су поред премијера земаља региона присуствовали и немачка канцеларка Ангела Меркел и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, потврђена су и 24 пројекта, вредна око 7,7 милијарди евра, којa ће бити реализованa у наредном периоду.

Планирано је да тим пројектима буде подигнут раст бруто БДП-а од један одсто годишње у земљама Западног Балкана и да се у наредних 15 година у региону отвори 200.000 нових радних места.

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux