Одштампајте ову страницу
КИНЕСКА КОМПАНИЈА ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА ИЗГРАДЊУ НОВЕ ЛУКЕ НА ДУНАВУ
25 авг 2015
Вести

КИНЕСКА КОМПАНИЈА ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА ИЗГРАДЊУ НОВЕ ЛУКЕ НА ДУНАВУ

Кинеска компанија „China Harbour Engineering Company“ (CHEC) заинтересована је за изградњу нове луке на обали Дунава.

Представници ове компаније састали су се данас са представницима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије где су разговарали о могућем пројекту на левој обали Дунава у близини моста „Михајло Пупин“ у Београду.

 У оквиру првог састанка Координационог тела за реализацију Меморандума о разумевању између Републике Србије и ЦЕЕ кинеска делегација је изразила заинтересованост за учешће у овом пројекту за који је компанија већ отпочела геотехничка истраживања како би се дошло до економских показатеља неопходних за израду Студије изводљивости. Студија би, како је речено на састанку, могла бити готова крајем септембра  након чега ће о њој расправљати српска страна Координационог тела а потом и Влада Србије.

На данашњем иницијалном састанку једногласно је усвојен предлог методологије за израду Студије изводљивости. Представници Министарства упознали су кинеску страну са корацима неопходним како би се започела реализација овог пројекта уколико би се постигла обострана сагласност. Било је речи пре свега о поступку заштите животне средине али и документацији за касније добијање грађевиснке дозволе за овај пројекат. Пре тога, указано је, Студија би морала да покаже да је изградња ове луке исплатива.

CHEC је највећа компанија за изградњу лука у НР Кини, али би ово био први пројекат компаније у Србији.

 Обе стране изразиле су задовољство вишедеценисјким добрим односима две земље, који, како је речено, добијају потврду у оваквим пројектима.

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux