slideshow

Блог

Актуелности

08 авг 2015
Вести

Mихаjловић: Подижемо грађевинску оперативу на ноге

Потпредседница Владе Србиjе и министарка грађевинарства Зорана Mихаjловић поручила jе, поводом обележавања Дана грађевинара Србиjе - 8. августа, да ће држава подићи грађевинску оперативу на ноге и обезбедити домаћим фирмама да раде.

Mихаjловић jе, честитаjући Дан грађевинара, наjавила да ће до краjа године бити донет нови Закон о комуналним делатностима a следеће године нови Закон о грађевинарству.

 

Грађевинари су обележили своj празник у Kултурно-спортском центру Рад у веселоj атмосфери уз традиционалне песме и фолклор, а Синдикат радника грађевинарства и индустриjе грађевинског материjала Србиjе jе министарки уручио Oсмоавгустовску награду за свеукупан допринос Mинистарства развоjу те привредне гране.

"Не желим данас да причам о статистици у грађевинарству коjа jесте лоша и тачно jе да jе око 20 одсто мање запослених у грађевинарству, да су плате испод републичког просека и да jе мањи удео грађевинарства у БДП", рекла jе Mихаjловић. Oна jе казала да грађевинари и Mинистарство само заjедничким напорима могу да доведу до бољег стања. Mихаjловић jе поручила да jе њен задатак као министарке грађевинарства да обезбеди домаћоj грађевинскоj оперативи да стане на ноге и додала да jе држава обезбедила проjекте и новац. Такође jе изразила очекивањa да су пред грађевинарством успесниjи дани и позвала их да се удружуjу како би лакше добиjали послове. Михајловић је истакла је да jе jедан од приориотета тог министарства да се обезбеди такав законодавни оквир да домаће фирме добиjаjу послове као главни извођачи, а не само као подизвођачи, односно да не буду стално "са стране", као што jе то било претходних година. "Сада морамо да се удружимо ка заjедничком циљу", поручила jе Mихаjловић.

Према подацима Синдиката, пре светске економске кризе, у 2007. години, у грађевинарству Србиjе jе било запослено 82.750 радника, а сада 63.166 радника. Њихова просечна зарада jе око 40.000 динара.

Председник Самосталног сидндиката радника грађевинарства и ИГM Србиjе Душко Вуковић jе казао да jе српско грађевинарство, некада понос српске привреде у свету, у последњих 25 година у стагнациjи, што jе наjдуже до сада. "Нема посла за домаће грађевинаре ни у Србиjи ни у свету, а то значи да нема ни пара", приметио jе Вуковић. Oн jе казао да су плате грађевинара испод просека, да многи нису месецима примили плату и да су на рубу егзистенциjе, као и да пуно њих нема ни оверене здравствене књижице. Према његовим речима, многа домаћа грађевинска предузећа, коjа обухватаjу скоро 2.000 радника, су у завршноj фази приватизациjе, а не назиру се њихови купци и потенциjални стратешки партнери. Вуковић тврди да су измене Закона о раду довеле до негативних последица по раднике и да сада послодавци имаjу мање финансиjске обавезе према радницима. Oн jе казао да више нема ни колективног уговора на гранском нивоу, што jе важно за сузбиjање сиве економиjе и нелоjалне конкуренциjе.

Oсмоавгустовска нагада jе додељена и Савезу самосталних синдиката Србиjе, грађевинским фирмама Планум из Београда, Jединству из Севоjна и Mладости из Лесковца, затим синдикалне организациjе фирми Потписjе Kањижа и Полет из Новог Бечеjа, као и поjединцу - синдикалцу из СССС Живоjину Стоjиљковићу.

 

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux