slideshow

Блог

Актуелности

30 мај 2016
Вести

Родић: Траже се монтери скела, фасадери и инсталатери

У европским земљама од грађевинских радника највише се тренутно траже монтажери скела, фасадери и инсталатери, кажу у "Грађевинској комори Србије" .- У Западној Европи је највећа потражња за специјализованим радницима: монтажерима скела, фасадери, мајсторима за под, инсталатерима машинских инсталација и електроинсталација , као и инсталација на енергетским блоковима у термоелектранама - рекао је "Тањугу" потпредседник "Грађевинске коморе Србије" Горан Родић.

 

Он наводи да је због грађевинске сезоне доста наших грађевинаца већ отишло у иностранство, где су боље плаћени и имају више посла. Према његовим речима, само европским землљи тренутно недостаје око 1,3 милиона занатлија разних грађевинских профила.

 

Све што је вредело у Србији је углавном већ и отишло. Рад у Немачку је организован преко деташмана, а у осталим европским земљама се иде готово полудивље, на туристичке визе и после три месеца се враћају - рекао је Родић.

 

Што се тиче традиционалних земаља у којима су присутни наши неимари - Русија, Казахстан, Азербејџан и Алжир, према његовим речима, тек треба да се започну доста велики послови.

 

 У Русији, према нашим проценама, има око 20.000 наших грађевинара. Тренутно нису упослени и прети опасност да се добар део њих врати у Србију. Питање је како ће бити организована градња великих објеката, а посебно стамбених, за Светско првенство фудбалу у Русији 2018. године - казао је Родић.

Он додаје да Руси траже организован наступ наших грађевинара за те пројекте.

Када је реч о Алжиру, где је раније била присутна "Хидротехника" која је правила насипе и бране, као и део водоводне инфраструктуре, биће реализовани пројекти градњу још три бране и тој земљи ће бити потребна грађевинска оператива.

Алжир је својевремено планирао скоро 300 милијарди долара инвестиција у стамбену изградњу и инфраструктурне објекте и њихова делегација је због тога била код нас - рекао је Родић и напоменуо да би наши радници могли тамо да раде само ако би наступ био организован уз помоћ државе.

 

Либија и Ирак тренутно нису попларни дестинације за грађевинаре, али ако се тамо среди ситуација биће реализовани велики послови.

 Наше фирме, попут "Енергопројекта", тренутно раде у Перуу, Катару и то велике послове, а имамо наше фирме које раде и у Екваторијалној Гвинеји, у Јужној Африци, Јордану где се, на пример, прави водовод - казао је Родић.

Он додаје да ће велики грађевински пројекти бити реализовани и у Тасманији, Малезији и Индонезији и сличним земљама.

Свуда се траже квалитетни мајстори и инжењери, за њих увек има посла - истиче потпредседник "Грађевинске коморе Србије". - У Србији, такође, недостаје квалитетна радна снага пошто је највећи део добрих радника ангажован на инфраструктурним пројектима и "Београду на води", или у мањем делу на приватним градилиштима.

 Има физичке и полуквалификоване радне снаге, али квалитетни мајстори недостају свуда. У Србији је тренутно, по нашим проценама, у нискоградњи ангажованих око 250 фирми, али ту углавном раде руковаоци машинама и полуквалификовани радна снага - рекао је саговорник "Тањуга".

Родић је упозорио да би Србији у наредном периоду, када се очекује почетак великих пројеката, могла да недостаје радна снага пошто је доста наших радника у иностранству.

 

 

Извор Тањуг

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux