slideshow

Блог

Актуелности

21 мај 2016
Вести

Оштар пад грађевинских активности у Европи

Грађевинске активности у Европској унији поново су смањене у марту, најснажније у последње две године, притиснуте оштрим падом активности у сектору нискоградње, показују подаци европског статистичког бироа.

Активности у грађевинском сектору ЕУ смањене су у марту 1,4 одсто на месечном нивоу, највише од маја 2014. У фебруару су према ревидираним подацима Еуростата пале за 0,6 одсто.На годишњем нивоу су активности у грађевинском сектору ЕУ у марту смањене за 1 , 4 одсто, што је њихов најснажнији пад од маја 2013. У фебруару су порасле за 3,0 одсто показују ревидирани подаци Еуростата.

Притом је сектор високоградње забележио стагнацију активности, након 4,0-постотног раста у фебруару. У нискоградњи пад је био знатно снажнији и износио је 7,5 одсто, У фебруару активности су смањене за 1,5 одсто.

Посустале су и активности у грађевинском сектору еврозоне, које су у марту пале за 0,5 одсто, након ревидираног 3,4-процентног скока у претходном месецу. Притом је високоградња забележила стагнацију, након 3,9-постотног скока у месецу раније. У сектору нискоградње активности су смањене за 2,9 одсто, након што су у фебруару увећане за 0,9 посто.

Међу земљама чијим је подацима европски статистички биро располагао највише су у марту на годишњем нивоу смањене активности у грађевинском сектору Словеније, за 36,7 одсто. Следи Мађарска са падом активности за 33,9 одсто, па Пољска где су се смањиле за 14,9 одсто.

Виши ниво грађевинских активности у односу на исти период прошле године забележиле су Шведска за 16,4 одсто, Холандија за 6,3 одсто, Немачка за један одсто и Шпанија за 0,4 одсто.

 

 

Извор СЕЕбиз

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux