slideshow

Блог

Актуелности

29 феб 2016
Вести

ГРАЂЕВИНСКА ДИРЕКЦИЈА СРБИЈЕ ГРАДИЋЕ ВИШЕ ОД 1.000 СТАНОВА У ЗЕМУНУ

Директор Грађевинске дирекциjе Србиjе (ГДС), Небоjша Шурлан наjавио jе  градњу новог насеља на простору касарне "Aлекса Дундић" у Земуну са више од 1.000 станова, а радови ће кренути краjем ове или почетком 2017. године.

 

Oн jе казао да jе ГДС у 2015. са Mинистарством одбране, а уз помоћ Mинистарства грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре, склопила уговор о размени имовине.

 

"Насеље Aлекса Дундић имаће сигурно више од 100.000 квадратних метара односно више од 1.000 станова, али детаље ћемо знати када буду усвоjени потребни урбанистички планови", прецизирао jе Шурлан.

 

Oн jе рекао Танјугу да ће се, након искуства са продаjом станова на  сличном проjекту "Степа Степановић" на Вождовцу, више градити  мањи станови пошто су због платежних могућности грађана и наjтражениjи.

 

"Гледаћемо да цене тих станова буду до око 70.000 евра, да би рата износила између 200 и 250 евра по квадратном метру, по тренутним стопама задужења", навео jе Шурлан.

 

ГДС наставља успешну сарадњу са Mинистарством одбране коjа подразумева изградњу стамбених насеља на локациjама бивших касарни, а део тих станова jе намењен стамбеном збривањавању припадника воjске.

 

"Mи имамо станове коjи су воjсци потребни, па смо извршили замену по процени Пореске управе. Размена jе била процењена на 12,5 милиона евра", навео jе Шурлан додаjући да jе ГДС постала власник тог земљишта и да се већ припремаjу проjекти за насеље Aлекса Дундић.

 

Према његовим речима, разматраjу се урбанистички планови односно планови генералне регулациjе коjи би требало да буду усвоjени до фебруара или марта ове године.

 

"Oчекуjемо да би до лета то могло да се заврши и онда крећемо са проjектовањем тако да почетак радова очекуjем краjем ове или почетком 2017. године", казао jе Шурлан.

 

Oн jе додао да ће се у 2016. градити и две зграде у насељу "Иван  Рибар" на Новом Београду.

 

"Проjектна документациjа и идеjни проjекат су достављени државноj Ревизионоj комисиjи и добили смо зелено светло. Настављено jе  проjектовање и очекуjемо да главни проjекти буду завршени у фебруару,  у марту прибављамо дозволу и очекуjемо почетак радова", навео jе Шурлан.

 

Рок за заврштак jе годину дана тако да у ГДС очекуjу да ти станови буду усељиви почетком следеће године.

 

ГДС намерава да око 50 станова искористи за решавање хемиjски контаминираних зграда - тзв. смрдљивих зграда, док ће се осталих 150 станова наћи на тржишту и то ће углавном бити мањи станови, jеднособни, двособни и трособни рекао jе Шурлан.

 

Дирекциjа jе, истиче  он, опредељена за проjекте станоградње и у претходних 15 година jе саграђено око милион квадратних метара  стамбеног простора.

 

Oн jе навео да jе, према подацима Удружења банака Србиjе, у последње четири године уговорено само 16.000 стамбених кредита, што jе релативно мали броj ако се узме у обзир да jе од 2006. укупно  одобрено 101.000 стамбених кредита.

 

"Tо показуjе да jе смањена заинтересованост грађана за куповину станова и  њихових могућности да узму кредит. ГДС jе у том периоду направила добар резултат и у поседње четири године ми смо продали више од 4.000 станова, а наjвише на проjекту Степа Степановић и Иван Рибар у Београду", каже Шурлан.

 

Oн jе навео да jе наjинтресантниjа квадратура за купце била између 40 и 55 квадрата, тако да jе са ценом од 1.290 евра са ПДВ по квадрату њима било потребно између 50 и 70 хиљада евра.

 

"Наша процена jе да грађанин са просечним примањима може да се задужи у том опсегу и ако се узму у обзир камате коjе су тада важиле рате се су биле од 250 до 300 евра месечно, а пошто камате падаjу тренутно би износиле између 180 и 250 евра", рекао jе Шурлан.

 

У насељу Степа Степановић jе остало око 160 станова веће квадратуре, где jе цена квадрата у распону од 980 до 1.280 евра.

 

У продаjи jе тренутно и око двадесетак станова у насељу Др Иван Рибар по цени од 1.290 евра, као и двадесетак у насељу Сунчана страна у Новом Саду по цени од 830 евра по метру квадратном.

 

Tо су све станови веће квадратуре и ГДС jе омогућила три олакшице за њихову куповину.

 

Прва jе бескаматна позаjмица до 20 одсто вредности стана за обезбеђивање учешћа за кредит и део те позаjмице, до девет одсто, купац првог стана враћа након рефундациjе ПДВ-а, а преосталих 11 одсто на 10 година без камате.

 

Друга олакшица су попусти за већу квадратуру и трећа jе гратис гаражно место уз куповину трособног и четворособног стана у Степи.

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux