slideshow

Блог

Актуелности

11 феб 2016
Вести

Потписан колективни уговор за грађевинарство

Представници синдиката грађевинарства и послодаваца потписали су Посебни колективни уговор за грађевинарство и индустрију грађевинског материјала.

Уговор су потписали председник Синдиката радника грађевинарства Саша Торлаковић, председник Гранског синдиката грађевинарства и ИГМ-а "Независност" Саша Димитријевић и председник Удружења послодаваца у грани грађевинарства и ИГМ Веселин Ражнатовић.

Димитријевић је новинарима рекао да су тиме практично финализовани преговори који трају неколико месеци и да је то било веома важно будући да је ситуација у овој области доста сложена имајући у виду да су зараде мање од републичког просека, а честе су повреде на раду и пословање у сивој зони.

 

Овим колективним уговором желимо да поправимо оквире који би допринели побољшању статуса запослених у финансијском смислу и омогућимо заштиту и сигуран рад - рекао је Димитријевић. - Такође ће допринети томе да се боље уреди однос запослених и послодаваца.

 

Посебним колективним уговором дефинисано је да што се тиче надокнаде за топли оброк она буде 20 одсто од минималне зараде, а регрес је дефинисан у висини минималца.

То је како је казао, побољшање у односу на претходни грански уговор. Такође су уговором дефинисани и коефицијенти за одређене послове.

Осврћући се на то да у области ове индустрије ради између 60.000 и 70.000 запослених, може се очекивати пораст броја у грани обзиром на пројекте које влада планира, истакао је Димитријевић.

 

Председник Синдиката радника грађевинарства Саша Торлаковић рекао је да ће се коначно овим гранским уговором уредити односи између света рада и капитала имајући у виду да је замајац српске привреде увек било грађевинарство. Он је казао да синдикат очекује да ће се за нека предузећа омогућити посебан режим јер се баве веома значајним пројектима.

 Ово је велики дан за нашу грану и надам се да ће уговор добити и проширено дејство - рекао је Димитријевић.

Председник Удружења послодаваца у грани грађевинарства и ИГМ Веселин Ражнатовић казао да је важно што су уређени сви детаљи око минималца, а осигурани и регрес и топли оброк.

Он је казао да се нада ће се ова област вратити на стазе на којима је некад била. Како је навео Ражнатовић, неким предузецима се отвара и могућност извоза на тржиште Африке, што је веома важно.

 

Тањуг 

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux