slideshow

Блог

Актуелности

01 феб 2016
Вести

Власници плаћају легализацију само за свој стан

Легализација зграде по новом закону о озакоњењу плаћа инвеститор, али у ситуацијама када се више не зна ни ко је он или га је немогуће пронаћи, станари ће моћи сами да легализују своје некретнине. У Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре истичу да озакоњење није питање избора, већ да је оно по новим прописима - обавеза власника објеката.

Ако је инвеститор познат и доступан његова је обавеза да обави и плати озакоњење, а, према овом закону, више се не препушта инвеститору на вољу одлука да ли жели или не жели да озакони ту непокретност већ то ради држава - објашњавају у Министарству. - Ако је инвеститор недоступан или непознат, законом је предвиђено да се прво озакони зграда, а тек потом њени посебни делови, односно станови или локали. За озакоњење стамбене зграде, у том случају, не плаћа се такса већ се пре издавања сваког појединачног решења за посебни део зграде утврђује и плаћа такса зависно од намене и површине тог посебног дела.

У нелегализованим зградама које су одавно изграђене, често се дешава да инвеститор више не постоји као правно лице. У тим случајевима нови закон омогућава сваком станару да посебно озакони свој стан, без сагласности других станара и без обзира на то што зграда није легализована.

Осим плаћања таксе од 5.000 динара за некретнину до 100 квадратних метара, потребан му је и извештај о затеченом стању, који кошта 1,5-2 евра по квадрату.

У пројектним бироима који издају ове извештаје кажу да у пракси не тече баш све глатко. А највећи проблем је - плаћање. Јасно је ко треба да плати таксу и који је износ, али није прецизно регулисано ко треба да издвоји новац за архитекте.

 Људи хоће да озаконе свој стан, а надлежни им траже основу целе зграде. Потребно је урадити основу, пресеке и фасаду, а то неко мора да плати -објашњавају у једном пројектном бироу. - Проблем је и што неки људи једноставно нису у стану, јер су се одселили, неки неће да нам отворе врата и не занима их уопште легализација. Имали смо неколико случајева до сада и урадили смо извештај за појединачне станове, али још нису стигла решења. Очекујемо наредних дана да видимо да ли ће то бити у реду.

 Нелегална већи порез

 Власници бесправних станова који не буду хтели да их легализују по новом Закону о озакоњењу, а није их могуће срушити, плаћаће већи порез на имовину. Како најављују у Министарству грађевине, они неће моћи да их продају нити ће такви станови моћи да се наследе или поклањају. Решења о њиховом статусу ће инспектори проследити Пореској управи и Републичком геодетском заводу.

 

 

 извор-Новости 

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux