slideshow

Блог

Актуелности

04 јан 2016
Вести

Од данас електронске грађевинске дозволе

 БЕОГРАД - 

У Србији данас почиње издавање електронских грађевинских дозвола у свим локалним самоуправама, систем ће се налазити у Агенцији за привредне регистре и приступаће му се преко више сајтова.

Сви захтеви за добијање дозволе за градњу ће се подносити искључиво у електронској форми, а грађани ће захтеве моћи да подносе сами или посредством овлашћених пројектаната.

Систем ће се налазити у Агенцији за привредне регистре и приступаће му се преко сајтова АПР, Министарства грађевинарства и сајтова локалних самоуправа, као и на сајту www.gradjevinskedozvole.rs.

Како је Танјугу рекла потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић, електронске дозволе су предвиђене од 1. јануара, али ће њихово издавање почети сутра пошто је то први радни дан у 2016. години.

"Нема више шалтера нити људи који ће чекати, јер ће се све што има везе са издавањем дозвола ће се радити електронски", казала је она.

Софтвер је припремљен и све локалне самоуправе га имају, додала је министарка истичући да то министарство контролише рад свих локалних самоуправа и да у сваком тренутку може да помогне.

"Нормално је да ће у току јануара бити одређених проблема због прилагођавања", рекла је Михајловић додајући да већ од 1. фебруара не очекује проблеме у функционисању тог система.

Она је поручила да више неће бити корупције у издавању дозвола нити беспотребног губљења времена, јер ће се грађевинска дозвола добијати за свега "минут, два или пет минута".

Према њеним речима, у свим земљама у којима је увођена електронска дозвола су имале отпор, као и у Србији.

"Код нас није био тако велики отпор колико сам очекивала. Постоје локалне самоуправе које нису биле софтверски спремне и ми смо помогли. Софтвер је купила држава, а помогли смо и око рачунарске опреме", казала је министарка.

Како је истакла, за издавање електронских дозвола довољан је најобичнији рачунар у сви ће ускоро схватити колико је то једноставно и добро и колику ће корист имати локалне самоуправе у којима ће се убрзати градња, отварање нових радних места и развој привреде.

Михајловић је подсетила да је изменама Закон о планирању и изградњи, крајем 2014. године, предвиђен прелазни период односно увођење обједињене процедуре издавања грађевинске дозволе.

"То је био први корак када смо одредили да грађевинска дозвола мора да се изда на једном шалтеру у обједињеној процедури за мање од месец дана", казала је она.

Михајловић је нагласила да су се локалне самоуправе добро показале и да се то одразило и на статус Србије на листи Светске банке.

"Наш план је да у следећем извештају СБ у октобру 2016. сигурно будемо, како каже премијер Александар Вучић, међу првих 40 земаља, а надамо се можда и међу првих 30 земаља. Нема разлога да неке државе поред нас буду међу првих 15, а да ми то нисмо у стању да урадимо", рекла је Михајловић и додала да ће томе пуно допринети електронска дозвола.

"Сигурана сам да када неко зна да неће имати никаквих проблема када затражи грађевинску дозволу, било да врши адапатацију, гради фабрику, дистрибутивни центар или стамбену зграду... то ће убрзати градњу и подићи конкурентност, пре свега локалних самоуправа, а онда и целе земље", нагласила је Михајловић.

Како је најављено, систем за издавање електронских грађевинских дозвола ће бити једноставнији од фејсбукам а у сарадњи са НАЛЕД-ом, УСАИД-ом и ГИЗ-ом обучени су тренери који ће до краја марта обучити око 3.000 људи са локалног и републичког нивоа.

Захтеве за дозволе ће моћи да поднесе само лица која поседују електронски сертификат, који може да се добије у шест сертификационих тела - МУП и Војска Србије, Пошта Србије, Привредна комора Србије, Халцом и E-smart systems.

Минимум техничких услова за приступање систему е-дозвола подразумева да корисник поседује рачунар са Windows XP оперативним системом, новији интернет претраживач и интернет са брзином download-а од 1Mbpс и upload-а од 0,5Мбпс.

Систем је једноставан јер се кроз процедуру пролази у пет корака, бирањем опција из падајућих менија. Омогућено је праћење тока решавања захтева, подносилац и институције укључене у процедуру добијају е-маил обавештења о статусу предмета.

Софтвер упозорава службенике на рокове за поступање по захтеву. Документи се дигитално потписују због чега је немогућа њихова злоупотреба и накнадна модификација.

НАЛЕД је обезбедио донацију у износу од 400.000 евра за израду софтвера за е-дозволе, а новац су донирале владе Немачке и Швајцарске преко ГИЗ Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга и Швајцарске развојне агенције.

Извор: Танјуг

Више из ове категорије

О блогу

Donec volutpat nibh sit amet libero ornare non laoreet arcu luctus. Donec id arcu quis mauris euismod placerat sit amet ut metus. Sed imperdiet fringilla sem eget euismod. P

Joomla3 Appliance - Powered by TurnKey Linux